Wat is een Transitie

juni 1, 2014

Einstein-quote

De tijd van het voorlezen voor onze kinderen is alweer een tijdje geleden. Dagelijks werd mij gevraagd naar het hoe en waarom van alles. Kinderen zijn kampioen in het stellen van open vragen en zijn altijd benieuwd naar hoe iets afloopt of wie er gaat winnen. Ze hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid over zaken die wij als volwassenen niet meer zien. Op een of andere manier zijn we gestopt met het ons afvragen van het hoe en waarom.

Transities in organisaties

Hetzelfde kom ik regelmatig tegen in de praktijk bij de Transities binnen teams en organisaties. Vaak zijn we al druk genoeg met ’de waan van de dag’, maar vaker lijkt het op ‘overleven’ en ontbreekt de openheid en tijd voor zelfreflectie en het stellen van vragen. Gewone vragen die tot een nieuwe manier van denken aanzet, vernieuwend, verfrissend, verrassend. Hier ligt mijn persoonlijke uitdaging en kracht. Door het stellen van gerichte vragen tracht ik erachter te komen waar het knelt binnen organisaties en waar de mogelijke oplossingen gevonden kan worden. Reacties op mijn vragen lopen uiteen van: “Ach dat heeft nog nooit iemand gevraagd” tot “Wat een bijzondere of aparte vraag”.

Mensen begrijpen dat de vraag dieper gaat en worden hierdoor verrast. De direct daaropvolgende vraag is altijd: “Durven we hierover na te denken, te praten en er concreet iets mee te doen?” In eerste instantie roept het vaak enige weerstand op, door de extra belasting die bovenop het normale werk dreigt te komen. Het is bijna als een rups in een cocoon, die het liefst wil vliegen als een vlinder, maar nog geen idee heeft hoe dat mogelijk is. Dit is de Transformatie waar wij binnen organisaties aan willen werken. De gestelde vragen zetten nl. aan tot een moment van reflectie, even terug naar de basis en stilstaan in het hier en nu. Daarbij vraag je jezelf tevens af of je de verandering ook echt wilt en het aandurft om deze transformatie aan te gaan.

Energie van de beweging

Het begint bij het nadenken over een eenvoudige vraag, waarvan de oplossing stapsgewijs inzichtelijk wordt gemaakt. Er wordt letterlijk een beweging in gang gezet. Een beweging die tot mooie en vernieuwde resultaten kan leiden. Zoals de vlinder uit Brazilië, die eenmaal uit zijn cocoon met zijn vleugels rondfladdert, waardoor het in Amsterdam gaat regenen. Dat is wat de aanhangers van de chaos theorie tenminste zeggen. Alles hangt met alles samen, dus als we een kleine beweging maken kan dat tot bijzondere resultaten leiden.

Daarom is leiderschap in Transitie processen vaak een kwestie van veel vragen stellen, zonder precies te weten hoe deze beantwoord zullen worden. Er kan iets in Amsterdam of wellicht deze keer in Brazilië opduiken, dat het proces beïnvloedt of verandert. Hoe het gaat aflopen weten we vaak niet precies, ook al zou het kind in ons dat graag willen weten. De energie van de beweging bepaalt uiteindelijk het eindresultaat; energie die gestuurd wordt door een team met een diversiteit aan persoonlijkheden en ideeën.

Hoe dan ook, het blijft een feit dat door een gezamenlijk Transitie proces bijzondere prestaties worden neergezet.

Tags: transitie,

1 Comment. Leave new

Ik heb mij ook vaak afgevraagd waarom het nou zo lastig is om een vraag gesteld te krijgen. Het lijkt wel echt ontregelend te zijn.
En dat is het natuurlijk ook.
Stel nu eens dat je echt over de vraag nadenkt. Dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat er iets niet helemaal in de haak is en dat verandering geboden is. De vraag als voorbode van verandering. En laten we dat nou echt niet willen: veranderen!
Ik merk dat achter gesloten deuren, in een bilateraal gesprek, een vraag nog wel OK is. Dat is als struikelen als niemand het ziet; niets genants aan. Je kunt antwoord geven en er gewoon niks mee doen.
Maar en plein public is het anders. Dan kun je er niet onderuit. Ik heb als auditor alle vragen mogen stellen in vertrouwelijke sfeer van een interview of gesprek. Maar dezelfde vragen waren niet gewenst in een directievergadering.
Zijn we echt bereid of te veranderen, ook als we nu nog niet weten wat de verandering inhoudt?
Het antwoord zou wel eens nee kunnen zijn, als sommige vragen onwenselijk zijn.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *