Waar zijn de verbinders?
Waarom deze vraag? Een deel van mijn werkzaamheden bestaat uit het begeleiden van teams. De samenstelling van een team wordt vaak aan het toeval overgelaten:
- het rooster/agenda zorgt ervoor dat het team ontstaat
- de taken worden verdeeld: dus er wordt voor een taak gekozen die nog past in het tijdschema.
- er wordt gevraagd wie er wil aansluiten bij het team (taak).
Roemer Visser heeft een mooie blog over het idee dat vaak bij het woord teams leeft:
“Maar team is geen ding. Zolang je er zo tegen kijkt blijft het een vluchtig verschijnsel. Je blijft je hoofd stoten en uiteindelijk geef je het op, word je cynisch, en ga je Dilbert lezen. Een betere manier om tegen team aan te kijken is als proces. Met andere woorden, wat team onderscheidt van “niet-team” is niet zozeer een designvariabele, toegekend door het management, maar het is de aard van de relatie tussen de teamleden –“
See more at: https://www.detransitie.nl/high-performing-teams-deel-1-van-3/
Teams waar ik word ingezet hebben vaak een ontwikkeldoel en in deze huidige tijd gaat dat gepaard met het ontwikkelen van (digitale) materialen en dus is kennis van het internet, zoekvaardigheden en online samenwerken nodig. Houden we er rekening mee bij het samenstellen van teams? Helaas niet, we hopen maar dat er iemand tussen zit die hiermee overweg kan.
Bij een van de teams (onderwijs) die prima functioneert, hebben we het onderzoek Mediaprofiel gedaan. Welke profielen zien we in het team en hoe sterk is hun (online) interactie. Het resultaat:
Het team heeft een verdeling over strateeg, producent en consument. Het team heeft in alle profielen 2 sterren gescoord: een prima score!
Het team werkt als voorloper in een onderwijsorganisatie en onderzoekt allerlei mogelijkheden om verbeteringen aan te brengen in didactiek, interactie leerling-docent en gebruik van de ELO. Ze ondernemen, proberen uit en reflecteren op het proces. Een ondernemend team die enthousiast werkt aan de doelstellingen.
Misschien voelen jullie een maar aankomen? Bij dit team missen we een netwerker die de kennis naar buiten brengt en zich verbindt met collega’s binnen en buiten de organisatie. Dat blijkt ook uit de praktijk: de docenten geven wel 1-op-1 de kennis door aan hun naaste collega, maar zijn huiverig om dit op een grotere schaal te doen. Zijn ze te bescheiden?
Het maken van verbindingen is natuurlijke eigenschap van mensen maar het lijkt vaak weg gezakt bij mensen die al langere tijd in een organisatie werken. Misschien ligt dat ook al besloten in de term organisatie: een systeem waarin mensen met elkaar een bepaald doel nastreven. Het systeem is als een warme jas, lekker geborgen en dus waarom die jas uitdoen en opzoek gaan naar een nieuwe, andere, betere jas?
Belangrijk dus om evenwichtige teams samen te stellen waarin alle profielen aanwezig zijn. Het verbindend vermogen van mensen niet als vanzelfsprekend te nemen maar dit duidelijk in het team positioneren. Verbinden is leren.
No comments