Vieruurtje “Hallo Transitie”

juni 26, 2014

Blog weerstand

Werkzaam bij ‘de Transitie’, een bedrijf die beoogt organisaties en professionals te helpen met veranderings- en vernieuwingsprocessen, zal het experimentele een vast onderdeel van de organisatiestructuur moeten worden. Kennis delen en uitwisselen over thema’s die mensen bezig houden kan in allerlei vormen, ‘waarom niet digitaal?’ dachten wij.

Met dit uitgangspunt zijn wij gestart met het organiseren van een Vieruurtje: een Google Hangout met wisselende actuele thema’s. Mensen konden zich vooraf aanmelden bij de community “Hallo Transitie”.
Op 24 juni om 16.00 uur gaven we de aftrap!

We hadden een stramien, een gespreksleider en 6 mensen in de hangout.

Opvallende zaken:

  • Iedereen bleef scherp en to-the-point
  • Het had een duidelijke structuur, waardoor je minder snel afdwaalt dan in een “gewoon” gesprek
  • We bereikten binnen 35 min diepgang
  • Iedereen kwam aan het woord
  • Vrijblijvend karakter: waardoor niet alle deelnemers, die zich hadden opgeven online kwamen

Na het eerste half uur gaf Wim Luteijn een treffend en deskundige aanvulling, die een mooie verbinding maakte tussen de adviezen en opmerkingen van de deelnemers.

Een korte samenvatting en visie van de Transitie, m.b.t. ‘Weerstand’:

Weerstand is een emotionele en natuurlijke reactie tegen een ongewenste verandering. Of zoals iemand ooit zei: ‘Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden.’ Mensen houden doorgaans niet zo van veranderingen en trachten er alles aan te doen om bij hun oorspronkelijke standpunt te blijven en de dingen bij het oude te laten. Weerstand zit doorgaans in ons hoofd, met name doordat we met onze eigen ‘comfortabele’ bril naar de situatie blijven kijken. Ben je bijvoorbeeld een gedreven type dan denk je al snel: ‘ze willen niet’ en de vraag is dan: ‘is dat zo’?

Weerstand is ook een gebrek aan directe aandacht. Bij veranderingen gaat het altijd om:

  1. Waarom & wat (visie)
  2. Wat betekent dat voor mij (het raakt mij als mens)
  3. Hoe, wie, waar en wanneer (uitvoering)

Er wordt over het algemeen veel tijd aan de uitvoering besteed, mogelijk vanuit een visie. Echter, aandacht is mensenwerk, dat gaat over mentale en innerlijke veranderingen. Vaak worden de veranderingen niet begrepen die nodig zijn om tot een goed eindresultaat te komen, of we proberen het te veel rationeel te verklaren.
Ongeacht het verander proces, als mensen op de juiste manier geraakt worden, verdwijnt de weerstand als sneeuw voor de zon en gaat de energie weer stromen.

Een waardevol experiment dat vervolg verdient!
De tweede hangout heeft als onderwerp: “Peper in je Team!” Meld je aan bij de community “Hallo Transitie”

 

email

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *