Klantcases
Ook in 2017 gaan we weer aan de slag voor de NHTV.
In dit filmpje verwoord Jos van der Sterren, academy director of the Academy for Tourism wat de rol en bijdrage van de Transitie was bij het vorige project in 2015 en waarom hij wederom voor de Transitie kiest.
De directie wilde dat er meer teambuilding kwam en meer aandacht voor veiligheid omdat er te veel ongevallen waren. Het doel was een programma te ontwikkelen waarbij de veiligheidscultuur verandert en daardoor 0 ongevallen plaats vinden. Leiderschap voor de medewerkers stond centraal.
Met dit team hebben we 1,5 jaar gewerkt aan leiderschap, eigenaarschap en teambuilding m.b.t. de volgende activiteiten:
Na twee jaar heeft het bedrijf, de teams en elke medewerker een visie en persoonlijke doelen voor veiligheid. Is er een registratiesysteem waar alle (bijna)ongevallen worden geregistreerd en onderzocht . De resultaten worden teruggekoppeld aan de personen en het team. De verschillende teams zijn versterkt en werken nu gezamenlijk en effectiever voor de bedrijfsdoelen. Het aantal ongevallen is met 80% afgenomen en het melden van bijna ongevallen is met 70% gestegen. Ook het verzuim is door dit traject met 1,8% verlaagd.
Veel teams in het onderwijs willen hun curriculum inbedden met vaardigheden voor de 21e eeuw.
Ontwikkelen van een training waardoor leraren mediawijs worden en de media gaan gebruiken in hun dagelijkse lespraktijk. In de training Mediaprof gaat oefenen en toepassen hand in hand.
De leraren in de training worden geïnspireerd en uitgedaagd om het geleerde meteen toe te passen in de klas. Het doen is erg wezenlijk om hierin stappen te kunnen zetten. We communiceren via de sociale media tijdens de opleiding , waar ze meteen hun vragen kunnen stellen.
Leraren krijgen meer vertrouwen dat het gebruik van de media in hun lessen makkelijk toe te passen is. Ze herontwerpen hun onderwijs. Hiervoor krijgen ze tools, vaardigheden en motivatie mee tijdens de training Mediaprof.
Het managementteam wilde als team sterker worden en betere prestaties neerzetten door meer te profiteren van de mogelijke teamdynamiek. Het doel was de team performance aanzienlijk op te krikken, door ze zelf te laten ontdekken en leren hoe dit kan.
Met dit team hebben we in 4 maanden tijd gewerkt aan samenwerken vanuit kracht, met de volgende activiteiten:
Diverse management teams hebben ontdekt dat een goed functionerend team aanzienlijk leuker is om voor te werken en ongekend beter scoren. Vaak vinden verschuivingen plaats doordat men tot verrassende inzichten komt die niet vooraf te voorspellen zijn, maar wezenlijk zijn voor het succes van een high performance team.
Het bestuur wilde de leiding professionaliseren, met als doel effectiever management. Het doel was een programma ontwikkelen en uitvoeren door het bestuur en de management teams van verschillende locaties. Het ging hier om vooral doen, fouten maken en leren.
Met dit team hebben we in 1 jaar, in wisselende samenstellingen, met nadruk op Blended Learning, gewerkt aan effectiever management m.b.t. de volgende activiteiten:
De deelnemers zijn gegroeid in hun leidinggevende rol, eigenaarschap en resultaatgerichtheid zijn vergroot. Er zijn deelnemers die ervoor gekozen hebben te vertrekken. De cohesie en gedeelde groei hebben een effectiever management opgeleverd.
Er was een team van studenten dat een groot project moest uitvoeren, maar de samenwerking wilde maar niet van de grond komen. Ik zag het in de klas; ze zaten niet dicht bij elkaar en als dat wel zo was praatten ze niet veel. Dat was bij andere teams wel anders.
Tegen het einde van het semester kwam een van de leden van het team huilend bij mij langs om haar beklag te doen over een van haar team members. Ze had een bijzonder overtuigend verhaal over hoe “slecht” deze persoon was, maar ze wilde de confrontatie niet aan. Ze wilde eigenlijk alleen maar sympathie, en ze wilde ook van het team afgehaald worden (wat geen optie was).
Als docent van het vak was het mijn verantwoordelijkheid om de samenwerking binnen de teams zoveel mogelijk in goede banen te leiden. Dat is natuurlijk erg moeilijk, aangezien bijna alle interacties binnen het team voor mij niet zichtbaar waren.
Ik heb de verleiding weerstaan om in haar verhaal meegesleept te worden en de telefoon te pakken om haar teamgenoot even op het matje te roepen. In plaats daarvan ben ik haar vragen gaan stellen. Vragen over wanneer het problematische gedrag begon en over hoe en wanneer haar teamgenoot geconfronteerd was over zijn gedrag. Bleek dat er nooit een duidelijk gesprek met hem was geweest.
Het resultaat is dat ze met een totaal andere mind set het gesprek verliet. Ze was vol oprechte woede en verontwaardiging binnengekomen, maar ze verliet het gesprek met een gevoel van spijt. In plaats van op hoge toon haar teamgenoot te confronteren heeft ze haar verontschuldigingen aan hem aangeboden. Dat heeft ertoe geleid dat de samenwerking plotseling drastisch verbeterde. Drie weken later leverden ze een prima eindproduct in met z’n allen.