Trainingen Social Media is maatwerk!

Schermafbeelding 2016-04-10 om 10.53.59

Welkom bij de training Social Media! We hebben drie uur voor een mooie bijeenkomst over Social Media en zullen inzoomen op Linkedin.”

In de afgelopen 5 jaar heb ik met regelmaat voor groepen gestaan die namens hun bedrijf of organisatie een workshop of cursus Social Media volgden. Iedere trainer zal het herkennen: de groepsdiversiteit is altijd enorm. Het komt regelmatig voor dat ik deelnemers train die heel ervaren zijn met Social Media, echter, in diezelfde groep zitten ook mensen die alleen mailen en filmpjes bekijken en verder niets hebben met het internet. Ik zal je zeggen waar het al spaak loopt: bij het inloggen… Sommige mensen willen niet met de werkmail inloggen, sommige niet met hun privé-mail. Sommigen kunnen niet inloggen zonder hulp en sommigen hebben al een prachtig profiel op Linkedin. Wat een debacle, deze diversiteit in een groep op het gebied van kennis en vaardigheden!

De (Social)media worden door heel veel mensen op persoonlijk vlak intensief gebruikt. Men is als consument vertrouwd geraakt met Facebook samen met vrienden en familie, men heeft verschillende groepapps, men winkelt online, men bankiert, luistert muziek, bekijkt het nieuws, heeft een parkeerapp en een digitale agenda, etc. Het zijn persoonlijke zaken waarbij het consumeren voorop staat. Een digitaal ‘familiair’ sociaal netwerk voelt vertrouwd en vanzelfsprekend.

De vervolgstap, namelijk om Social Media op professioneel gebied in te zetten, is voor veel mensen iets wat weerstand oproept. Het voelt alsof de organisatie zich met een persoonlijke en privé keuze gaat ‘bemoeien’, terwijl de organisatie dit ziet als een stap naar professionele groei.

Beide zijn waar. Het gebruik van Social Media is namelijk niet te scheiden in persoonlijk en professioneel; het loopt in elkaar over.

Hoe kan professionalisering op het gebruik van Social Media slimmer worden aangepakt? De eerste stap is het in kaart brengen van het Social Media-profiel van medewerkers en organisatie. Op basis daarvan is het mogelijk om gericht beleid te ontwikkelen, en, heel belangrijk, om scholing op maat aan te bieden aan de medewerkers.

Ik heb hiervoor de webtool Mediaprofiel ontwikkeld. Deze maakt het mogelijk om mensen vooraf te typeren. In deze webtool worden vijf profielen benoemd, namelijk:

– Consument

– Verzamelaar

– Netwerker

– Strateeg

– Producent

(Meer weten over deze profielen, klik hier.)

Consumerende gebruikers hebben een andere workshop nodig dan producenten of netwerkers. Een collega die netwerker is, zou heel goed praktijkvoorbeelden kunnen laten zien: wat levert zijn professionele netwerk hem op? Hoe zet hij dit in om te leren? Collega’s kunnen heel goed leren van elkaar, wat de motivatie om een ontwikkelstap te zetten enorm bevordert. De netwerker vindt het waarschijnlijk een mooie uitdaging om zich te ontwikkelen als strateeg, of kiest een ontwikkeling richting het zelf produceren van content.

Inzicht en motivatie zijn belangrijk om een ‘veranderstap’ te zetten. Verder geloof ik dat niet iedereen het talent en de motivatie heeft om zich elk profiel eigen te maken. Wel kan iedereen zich binnen een bepaald profiel verder ontwikkelen. Ook een ervaren consument kan zich zodanig ontwikkelen dat hij professioneel vaardig(er) wordt.

Maatwerk wil dus zeggen: rekening houden met de beginsituatie (iemands Mediaprofiel) én een training afstemmen op individuele doelen en mogelijkheden.

Mijn advies: stop met algemene trainingen, maar kies voor maatwerk! Organiseer een 0-meting met Mediaprofiel en training op maat, passend bij mens en organisatie. Ik adviseer daarover graag!

https://www.detransitie.nl/mediaprofiel-netwerker-onder-de-loep/

https://www.detransitie.nl/mediaprofiel-verzamelaar-in-de-dop/

Kijk voor meer informatie op de website van Mediaprofiel 
Kijk op de Facebookpagina

Met dank aan Bartha Huijberts voor het meelezen en redactie.

email

No comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *