Topteams ontstaan niet zomaar

mei 29, 2014

Topteams worden gecreëerd

We horen en zien dagelijks voorbeelden van indrukwekkende teams die bijzondere resultaten neerzetten. Een project-team op de afdeling, een sport-team op het veld of op TV. We zien ze winnen, ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Het lijkt bijna moeiteloos te gaan. Toch is dat niet zo.

Succesvolle teams presteren buitengewoon doordat ze op een bijzondere manier met elkaar verbonden zijn. De een weet al wat de ander wil gaan doen, ze houden elkaar scherp en zijn constant bezig met reflectie en zoeken naar verbetermogelijkheden.

 

TopteamsIn een grafiek zou je het als volgt kunnen weergeven.

Iedereen snapt dit plaatje en kan het als droom voor de eigen afdeling, organisatie unit of
management-team zien.

De vraag blijft hoe realiseer je dit in de praktijk. Hoe faciliteer je een transitie van een ‘level 1’ team naar een ‘level 5’ team. De praktijk blijkt vaak weerbarstiger.

 

Recent heb ik een team begeleid dat na verloop van tijd een duidelijke groeispurt doormaakte. De samenwerking verloopt goed, de klanten zijn blij met de resultaten en dan besluit er iemand zijn heil elders te gaan zoeken.

Dan blijkt het, net zoals bij het Nederlandse voetbal team, dat het uitvallen van een cruciale verdediger kan leiden tot een nieuwe opstelling. Ook dit team ziet het vertrek als een mogelijkheid om de opstelling opnieuw tegen het licht te houden. Niet gelijk een opvolger zoeken, maar even kijken naar de visie, opdracht en rollen.

Tijd kopen om de mogelijkheden als team te bezien en het moment gebruiken om opnieuw momentum op te bouwen voor de volgende groeispurt. Al of niet met een vervanger. Gewoon als team willen winnen, ook al sta je nu met een man minder op het veld.

email
Tags: team coaching,

No comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *