Mediaprofiel, mogelijkheden van deze webtool.

maart 16, 2015

Een mediaprofiel.nl is een meetinstrument, een digitale vragenlijst die in 10-15 minuten je online gedrag en vaardigheden meet. Na het invullen van de vragenlijst krijg je meteen zicht op je voorkeursprofiel (digitale weergave). De resultaten tot nu toe wijzen uit dat de meeste gebruikers van elk profiel wel iets doen, maar dat er bij iedereen wel een profiel eruit springt.

De mediaprofielen zijn op meerdere manieren in te zetten in een onderwijsorganisatie, zowel bedrijfsmatig als onderwijskundig. Hierbij beschrijf ik vijf profielen:

1. Consument: een deelnemer die vooral kijkt en leest.

2. Verzamelaar: een deelnemer die zoekt en organiseert.

3. Netwerker: een deelnemer die praat en deelt

4. Strateeg: een deelnemer die reflecteert, onderzoekt en deelt.

5. Producent: een deelnemer die maakt en deelt.

Onderstaand figuur geeft inzicht in de mate van de digitale kennis/vaardigheden en de sociale interactie in relatie met de verschillende profielen.  De producent heeft de hoogste vaardigheid en kennis op het digitale vlak en de consument heeft de laagste score op deze gebieden. De interactie op de sociale media wordt vooral hoog gescoord bij de netwerker en de strateeg. Hierbij is de strateeg veel meer gericht op effectiviteit en reflectie en de netwerker gericht op de communicatie en het vergroten van zijn sociale netwerk. Een strateeg gebruikt de mediakanalen om zijn werk effectiever te organiseren.  Hij maakt de juiste analyse welke media nu geschikt is voor bepaalde werkgerelateerde doeleinden. Telkens stelt hij zijn kennis bij op dit vlak door bij de afronding van een project een juiste analyse te maken.

Fig. 6 Mediaprofielen in relatie met digitale kennis en sociale interactie

Schermafbeelding 2015-03-11 om 14.01.52

Met zicht op deze profielen van studenten en docenten, kun je de webtool inzetten als volgt:

  1. Als ontwikkeltool: docenten en leerlingen kunnen middels hun profiel een ontwikkelplan opzetten om de mediavaardigheden te ontwikkelen.
  2. Als organisatietool: hoe is de verdeling van de profielen in de organisatie? Als een opleiding alleen maar docenten heeft met het profiel consumenten zal het moeilijk worden om bijvoorbeeld online leermaterialen te arrangeren of te produceren. Wil je als onderwijsorganisatie een innovatief project starten met docenten en studenten? Stel een groep samen waar alle profielen in zitten, zodat er gebruik gemaakt kan worden van elkaars talenten.
  3. Als luistertool: wie zijn mijn leerlingen online? Hoe kan ik het leren personaliseren? Hoe kan ik mijn ELO beter richten op de behoeftes van mijn leerlingen.

In mijn volgende blog ga ik verder in op de ontwikkeltool. Vandaag kreeg ik ook het idee, om een vragenlijst te maken voor hele jonge gebruikers op de basisschool. Lijkt me een mooie kans om te ontdekken hoe het media-bewustzijn en vaardigheden zijn van jonge gebruikers is en verandert in de loop van de tijd (of niet).

Met een beetje ongeduld wacht ik op de nieuwe versie, die hopelijk in april klaar is. Met deze vernieuwde tool en vragenlijst kunnen we dezelfde studenten en docenten van de vakgroep Mediawijsheid op de UvT weer meten en kijken wat de verschillen zijn. Spannend….

 

email

1 Comment. Leave new

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *